Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη | Μικρασιατικά Παράλια (Α’ μέρος)

Το ταξίδι αυτό ξεκινά από το στενό των Δαρδανελίων, από τον Ελλήσποντο, στα τούρκικα Canakkale Bogazi μια στενή λωρίδα θάλασσας, τεράστιας στρατιωτικής και εμπορικής σημασίας, μήκους 60 χλμ που χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη και που ενώνει το Αιγαίο πέλαγος με τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Μάγια αφήνει τα Δαρδανέλια που κάποτε φιλοξενούσαν μια κοινότητα 7000 ρωμιών και φεύγει προς το Νότο σκεπτόμενη ότι η αναρχία που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά τον 11ο, 10ο και 9ο π. Χ. αιώνα με τις συνεχείς μετακινήσεις φύλων και την αναζήτηση νέων γαιών για εγκατάσταση, στάθηκε η αιτία για τον πρώτο ελληνικό αποικισμό της Μικράς Ασίας. Πρώτη της στάση θα είναι η λοιπόν η Μυθική Τροία η οποία έχει το όνομα χωρίς δυστυχώς να έχει τη χάρη.
Αντίθετα, θα ανακαλύψει μέσα στον ορεινό όγκο του Τριγρί Νταγ ένα εντυπωσιακό ξεχασμένο αρχαίο λατομείο της Τρωάδας όπου 7 «μνημειακές» κολώνες περιμένουν ακόμη να χρησιμοποιηθούν. Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρισκόταν η Αλεξάνδρεια Τρωάδα, που άκμασε ως το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο του διάσημου τρωαδικού γρανίτη. Λίγο πιο δυτικά, η εκπομπή επισκέπτεται μέσα σε ένα απρόσωπο χωριό έναν ελληνιστικό ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα Σμινθέα πριν φτάσει στην υπέροχη Άσσο που στέκει ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα η Τουρκία θα προσπαθήσει να πλησιάσει τη Δύση και οι γνωστές μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ που δίνουν ίσα πολιτικά δικαιώματα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους και ξεχωριστά προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ευνοήσουν την ραγδαία ανάπτυξη των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή των παραλίων. Ο κόλπος του Αδραμυτίου με τους ελαιώνες είναι μια τέτοια περιοχή. Η Μάγια ανεβαίνει στον Καζνταγί, το Όρος Ίδη όπου έγινε ο γάμος μεταξύ της Θέτιδος και του Πυλαία. Το «μήλον της Έριδος» μετέτρεψε το γάμο σε διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ Ήρας Αθηνάς και Αφροδίτης που έταξε στον κριτή, τον Πάρη, την ωραία Ελένη βάζοντας τη σπίθα για τον Τρωικό Πόλεμο!
Πάνω στο βουνό βρίσκεται και το Αντά Τεπέ που ήταν λέει χωριό ακραιφνώς ελληνικό. Ζούσε από τα καλά που του πρόσφερε η φύση, από το λάδι και το μέλι και οι κάτοικοί της, Μυτιληνιοί οι περισσότεροι, είχαν εμπορικές σχέσεις με το κοντινό Αϊβαλί. Από το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια θα περάσει το «Ταξιδεύοντας» πριν σταματήσει στη Σμύρνη χάρις στη μαρτυρία της κυρίας Καλλιόπης Ρήγα, κόρης του γνωστού νευροπαθολόγου της Σμύρνης Ταστζόγλου.

Κείμενα – έρευνα: Μάγια Τσόκλη
Σκηνοθεσία – φωτογραφία: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη