Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη | Γουατεμάλα (B΄ μέρος)

Το δεύτερο, αφιερωμένο στη Γουατεμάλα επεισόδιο, ξεκινά μέσα στο Ριο Πασιόν, στα βήματα των εμπορικών δρόμων του σμαραγδιού και του αλατιού που ξεκινούσαν από τη Καραϊβική, διέσχιζαν το Τικάλ, -το λίκνο του πολιτισμού των Μάγια- και εξυπηρετούσαν τους παραποτάμιους πληθυσμούς.
Μία απρόσμενη διαδρομή μέσα στο τροπικό δάσος οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Σειμπάλ που υπήρξε κάποτε και κέντρο αστρονομίας.
Η Μάγια αφήνει τους αρχαίους συνονόματούς της, κάνει προμήθειες στο Τσιμαλτενάγκο και παρατηρεί την άλλη πλευρά της Γουατεμάλας, αυτή των σημερινών Μάγια..Η περιθωριοποίηση και η εκμετάλλευση τους, ο αποκλεισμός τους από τη γαιοκτησία και οι διακρίσεις σε βάρος τους έγιναν δομικά στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης της Γουατεμάλας και εμμένουν ακόμη και σήμερα. Στα 36 χρόνια εμφύλιου που τελείωσαν το 1996, οι Ινδιάνοι βρέθηκαν στη μέση του πολέμου και ήταν τα βασικά θύματά του. Η σημερινή κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας δεν έχει αλλάξει και πολύ τους τελευταίους αιώνες. Οι λευκότεροι ladinos ζουν κυρίως στα αστικά κέντρα συγκεντρώνοντας στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της γης και του εμπορίου. Οι πολυπληθέστεροι Ινδιάνοι που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της χώρας ζουν σε αγροτικές περιοχές. Αν και πλειοψηφία, κατέχουν μόλις το 20% της γης;

Επόμενος σταθμός θα είναι το Σολολά με την πολύχρωμη αγορά του. Η μικρή αυτή πόλη που βλέπει τη λίμνη Ατιτλάν δεν τραβάει ιδιαιτέρως τους τουρίστες, αλλά είναι ένα σημαντικό εμπορικό πέρασμα αφού βρίσκεται πάνω στο δρόμο που ενώνει την terra caliente της ζεστή γη των ακτών του ειρηνικού – με την terra fria την παγωμένη γη των υψιπέδων.

Η μέρα είναι λαμπρή όταν η Μάγια επισκέπτεται ένα από τα ενεργειακά κέντρα της γης όπως υποστηρίζουν πολλοί, τη λίμνη Ατιτλάν. Στο Σαντιάγο Ατιτλάν η ατραξιόν είναι ο άγιος Μασιμόν, ένας άγιος-μόρφωμα ανιμιστικής λατρείας και καθολικής θρησκείας. Το Σαν Μάρκο λα Λαγκούνα είναι το new age χωριό της λίμνης. Γι’ αυτό και εκεί έχουν εγκατασταθεί διάφορα κέντρα διαλογισμού. Μετά από ένα πρωινό μάθημα γιόγκα, η εκπομπή θα κατευθυνθεί προς την αποικιακή πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, την Αντίγκουα. Εκεί θα έχει τη τύχη να παρακολουθήσει έναν μεγάλο εορτασμό: την επιστροφή μετά από διακόσια τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια, της προστάτιδος της πόλης, της Παναγίας με το κομποσκοίνι.

Έρευνα: Ελένη Πετρουλά
Παραγωγή: Onos Productions
Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Κείμενα: Μάγια Τσόκλη
Διευθ. φωτογραφίας: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη