Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη | Μάλι (Β’ Μέρος)

Η Μάγια Τσόκλη και ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος συνεχίζουν το ταξίδι τους στο πολύχρωμο Μάλι. Από τη χώρα των Ντογκόν, φθάνουν στο Τομπουκτού.

Η μυθική πόλη βρίσκεται σε σημείο στρατηγικό, στο νότιο άκρο της ερήμου, εκεί όπου ο Νίγηρας ρέει προς τον νότο. Υπήρξε ανέκαθεν ο σημαντικότερος σταθμός των δρόμων των καραβανιών, που συνέδεαν τη δυτική Αφρική με τη Μεσόγειο. Από την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Μαρόκο, χιλιάδες καμήλες έρχονταν κάθε χρόνο με αλάτι, μετάξι, και λιβάνι και ξανάφευγαν φορτωμένες χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και σκλάβους, που είχαν φέρει από το Νότο μέσω του Νίγηρα οι πιρόγες. Το Τομπουκτού ήταν ο τόπος συνάντησης Αραβίας και Αφρικής. Τον 15ο αιώνα είχε 100.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 25.000 ήταν φοιτητές θεολογίας, νομικών και αστρολογίας, οι δε γυναίκες του ήταν φημισμένες για την ομορφιά τους. Η ομορφιά είναι και σήμερα πολύ σημαντική στο Μάλι. Αυτό θα πει στην εκπομπή μία Μαλινέζα αισθητικός και θα αποκαλύψει ένα σοβαρό πρόβλημα: Οι εντυπωσιακές γυναίκες της χώρας κάνουν τα πάντα για να γίνουν «λευκότερες», βάζοντας μέχρι και χλωρίνη πάνω στο δέρμα τους!

Η εκπομπή αφήνει το Τομπουκτού και φεύγει για την έρημο της Σαχάρας. Στην τοποθεσία Εσακάν γίνεται το πιο απομακρυσμένο μουσικό φεστιβάλ του κόσμου, το Φεστιβάλ στην Έρημο, που ξεκίνησε το 2001 και απέκτησε φήμη πολύ γρήγορα.

Σκοπός του είναι να διαδώσει στη Δύση τον πολιτισμό και τα προβλήματα των νομάδων Τουαρέγκ, που κατάγονται από τους Βερβερίνους και ζουν ελεύθεροι, αλλά με πολλές δυσκολίες.
Το ταξίδι τελειώνει στο Μόπτι, στο σημερινό εμπορικό κέντρο της χώρας, στο Νίγηρα, ο οποίος χαρίζει ζωή, αλλά και βάσανα στους πληθυσμούς που κατοικούν στις όχθες του.

Κείμενα-έρευνα: Μάγια Τσόκλη
Φωτογραφία – Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη