Ο θαυμαστός κόσμος του ποταμού Μεκόνγκ | Βιετνάμ, το τέλος του ταξιδιού

Το δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Γη. Σχηματίστηκε τα τελευταία 8.000 χρόνια και εκβάλλει στη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω εννέα καναλιών.

Στη δυτική πλευρά του δέλτα υπάρχει ένα θεαματικό ασβεστολιθικό τοπίο. Στις όχθες παρατάσσονται αιχμηρές και πανύψηλες κορυφές. Στην περιοχή ζει μια μεγάλη αγέλη σπάνιων αργυρόχρωμων λανγκούρ της Ινδοκίνας. Η ασημένια γούνα τους είναι εμφανής μέσα στα φυλλώματα των δέντρων. Η διατροφή τους αποτελείται από 90% φύλλα και τα στομάχια τους μοιάζουν περισσότερο με αυτά των μηρυκαστικών. Τα μωρά γεννιούνται με πορτοκαλόχρωμη γούνα και οι μητέρες ξεκουράζονται όσο άλλα θηλυκά βοηθούν στην ανατροφή των μικρών.
Πολλά ακόμη είδη είναι ειδικά προσαρμοσμένα σ’ αυτό το σκληρό καρστικό περιβάλλον. Οι συκιές εδώ έχουν εξελιχθεί ώστε οι ρίζες τους να «αγκιστρώνονται» στους απότομους γκρεμούς.
Οι καρστικοί λόφοι θεωρούνται ιερά μέρη, με σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή των ντόπιων και κυρίως των βουδιστών. Ο σεβασμός των ανθρώπων γι’ αυτούς τους αινιγματικούς ασβεστολιθικούς βράχους ίσως είναι ο λόγος που υπάρχει πληθώρα άγριας πανίδας εδώ.
Στους πρόποδες αυτών των λόφων βρίσκονται δυναμικά παραλιακά οικοσυστήματα. Χαοτικοί κόσμοι με κάβουρες όλων των μεγεθών. Από κοντά βλέπουμε χιλιάδες μπάλες από άμμο γύρω από βαθιά λαγούμια. Οι κάβουρες εργάζονται σκληρά για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Απομακρύνουν κάθε μπαλίτσα άμμου από την είσοδο και επιστρέφουν πριν τους κλέψουν το λαγούμι οι άλλοι κάβουρες. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.
Η επιρροή του ποταμού Μεκόνγκ εκτείνεται πέρα από τις ακτές του Βιετνάμ και φτάνει στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα εννέα κανάλια του ποταμού μεταφέρουν θρεπτικές ουσίες στη Νότια Σινική Θάλασσα, διασκορπίζοντας μεταλλικά στοιχεία στις ακτές. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τροφή για το πλαγκτόν, τη βάση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Λίγο πιο πέρα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν πληθώρα θαλάσσιας βιοποικιλότητας: από ασπόνδυλα έως χελώνες, φαλαινοκαρχαρίες και σουπιές.

Σκηνοθεσία: Όλιβερ Πέιτζ
Παραγωγή: Antidote Productions

Διαθέσιμο έως 15/03/2021