Ο θαυμαστός κόσμος του ποταμού Μεκόνγκ | Ταϊλάνδη – Η λεκάνη απορροής του ποταμού

Παρότι ο ποταμός Μεκόνγκ διασχίζει τα ανατολικά σύνορα της Ταϊλάνδης, η λεκάνη απορροής του επηρεάζει σχεδόν τη μισή χώρα. Η ανατολική Ταϊλάνδη χαρακτηρίζεται από ένα σύνθετο δίκτυο παραποτάμων του Μεκόνγκ, οι οποίοι αποτελούν πηγή ζωής για πολλά, διαφορετικά οικοσυστήματα: από τεράστιους ορυζώνες έως μεγάλα κομμάτια τροπικών δασών.

Τα δάση είναι πολυστρωματικά οικοσυστήματα και διάφορα είδη ζώων ζουν σε κάθε στρώμα. Οι γίββωνες ζουν ψηλά στην κομοστέγη και ο πιλοφόρος γίββωνας είναι ίσως ο πιο εκλεπτυσμένος του είδους. Σ’ αυτό το επεισόδιο παρουσιάζεται η πολύ δεμένη οικογένεια ενός αρσενικού, ενός θηλυκού κι ενός μωρού γίββωνα.
Η κομοστέγη μπορεί να είναι σχετικά ασφαλής, αλλά στον υποόροφο του δάσους περιφέρονται θηρευτές. Η δηλητηριώδης οχιά κροταλίνα είναι σχεδόν αόρατη μέσα στα φύλλα. Έχοντας ελάχιστη όραση, η κροταλίνα προσπαθεί να κυνηγήσει θερμόαιμα ζώα με το όργανο ανίχνευσης θερμότητας που διαθέτει.
Απτόητα από πιθανούς κινδύνους, τα άτακτα μικρά των μακάκων των λιονταρίσιων παίζουν στα χαμηλά κλαδιά. Το κυρίαρχο αρσενικό της ομάδας επιβάλλει την εξουσία του, διατηρώντας τη θέση που κέρδισε μετά από πολλά χρόνια.
Οι παραπόταμοι του Μεκόνγκ παρέχουν το νερό για την άρδευση των τεράστιων εκτάσεων ορυζώνων της Ταϊλάνδης, οι οποίοι συντηρούν ποικίλες τροφικές αλυσίδες. Τα καρκινοειδή και τα μικρά ψάρια προσελκύουν τρωκτικά, ερπετά και καλοβατικά πουλιά, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν σμήνη αρπακτικών πουλιών.
Οι μαιανδρικοί παραπόταμοι του Μεκόνγκ διασχίζουν τους ορυζώνες και συναντούν μερικές από τις πιο θεαματικές δημιουργίες στον κόσμο των πουλιών. Τα πουλιά-υφαντές μπάγια (Ploceus philippinus) χτίζουν εντυπωσιακές φωλιές που κρέμονται από τα δέντρα σαν στολίδια για να προσελκύσουν τα θηλυκά.
Είτε πρόκειται για το χτίσιμο φωλιάς είτε για την αποφυγή των κινδύνων ή τη δημιουργία οικογένειας, όλα τα ζώα κοντά στον ποταμό Μεκόνγκ αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις.

Σκηνοθεσία: Όλιβερ Πέιτζ
Παραγωγή: Antidote Productions

Διαθέσιμο έως 12/03/2021