07Ιαν2018 – Εποχές και Συγγραφείς

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ζει μονίμως στη Θεσσαλονίκη, από την καθημερινότητα της οποίας, όπως και από την πρόσφατη Ιστορία της, αντλεί και το υλικό για τα αφηγήματά του. Είναι πολυγραφότατος και ασχολείται με επιτυχία τόσο με το διήγημα όσο και με το μυθιστόρημα. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» και του ένθετου «Πανσέληνος» της «Κυριακάτικης Μακεδονίας», το οποίο τιμήθηκε το 2000 με το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign». Συνεργάστηκε δύο χρόνια με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και το τελευταίο διάστημα με «Τα Νέα».
Υπήρξε διευθυντής στα περιοδικά «Θ-97» (βραβείο Ιπεκτσί), «Τάμαριξ» και «Χίλια Δέντρα». Επίσης συνεργάστηκε και με τα περιοδικά «Εντευκτήριο», «Ο Παρατηρητής», «Παραφυάδα» και «Τραμ».
Η συλλογή διηγημάτων του «Η στενωπός των υφασμάτων» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993, ενώ το 2004 πήρε το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω».
Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά, τα τσέχικα, τα ουγγρικά κ.ά.
Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ3 και διευθυντής του καλλιτεχνικού τμήματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού 102 Fm της ΕΡΤ3.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς
Παραγωγή: Ελληνική