30Οκτ2015 – Μαρτυρίες (Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης – 26 Οκτωβρίου1944)

Επεισόδιο: “Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (30/10/1944)”

Οι «Μαρτυρίες» του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση είναι σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, με καταθέσεις ανθρώπων που είχαν άμεσες εμπειρίες για τα συμβάντα, αλλά και εκτιμήσεις ιστορικών μελετητών με ξεχωριστό κύρος.
Βασικός στόχος είναι, με το λιτό δημοσιογραφικό ύφος, την αντικειμενική καταγραφή ντοκουμέντων, και την παράθεση ποικίλων απόψεων – εκτιμήσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να διαμορφώνει γνώμη και να καταλήγει σε συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα στοιχεία τα οποία του παρατίθενται και εκτιμώντας τα αναλόγως.

Στρατιωτικοί παράγοντες μιλούν στην εκπομπή του Γιώργου Πετρίτση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από το γερμανικό στρατό τον Οκτώβριο του 1944 και περιγράφουν τα συναισθήματά τους. Αναφέρονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στα σαμποτάζ που διενεργούνταν, προκειμένου να εμποδίσουν την προσπέλαση των Γερμανών, στις επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους για την παράδοση της πόλης, στη δράση των Γερμανών και στο κλίμα που επικρατούσε τις παραμονές της απελευθέρωσης. Επίσης, γίνεται λόγος για το κίνημα των Δεκεμβριανών και για την κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Γενικός συντονιστής: Γιώργος Κούκας
Ιστορικός σύμβουλος: Γιώργος Κοντογιώργης
Ρεπορτάζ: Αντιγόνη Πανέλλη, Νάνσυ Κοτρότσου
Ηχοληψία: Χ. Ρούσσος
Διεύθυνση παραγωγής: Θανάσης Πανούσης
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης
Σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης
Φωτογραφία: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ: Μάριος Ζώγκας
Αφηγητής: Τέλης Ζώτος
Επιμέλεια: Παντελής Βιρβιδάκης