28Οκτ2015 – Μαρτυρίες (Ιωάννης Γεωργάκης – Μνήμες του ’40)

“ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ – ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ’40”
Στην αποψινή εκπομπή παρακολουθούμε την ιστορία του καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη κατά την περίοδο της Κατοχής. Μέσα από το πορτρέτο του Γεωργάκη, σκιαγραφούνται πτυχές της Ιστορίας της Ελλάδας από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής μέχρι την περίοδο του Εμφυλίου και τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Γίνεται αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και στις σχέσεις του με τον Ιωάννη Γεωργάκη. Ο καθηγητής αναφέρεται στη δικηγορική σταδιοδρομία του και στο πώς οδηγήθηκε στη φυλακή κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, ενώ μιλάει για τα Δεκεμβριανά και για τη συνάντησή του με τον Σβώλο. Αναφέρεται, τέλος, στο Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς και στο στρατηγό Σκόμπι, ενώ σχολιάζει την αποτυχία της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

Οι «Μαρτυρίες» του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση είναι σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, με καταθέσεις ανθρώπων που είχαν άμεσες εμπειρίες για τα συμβάντα, αλλά και εκτιμήσεις ιστορικών μελετητών με ξεχωριστό κύρος.
Βασικός στόχος είναι, με το λιτό δημοσιογραφικό ύφος, την αντικειμενική καταγραφή ντοκουμέντων, και την παράθεση ποικίλων απόψεων – εκτιμήσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να διαμορφώνει γνώμη και να καταλήγει σε συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα στοιχεία τα οποία του παρατίθενται και εκτιμώντας τα αναλόγως.

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης
Σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης
Φωτογραφία: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ: Μάριος Ζώγκας
Αφηγητής: Τέλης Ζώτος
Επιμέλεια: Παντελής Βιρβιδάκης