26Σεπ2015 – Μαρτυρίες (Παύλος Μπακογιάννης – 26 Σεπτεμβρίου 1989)

“ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (26/9/1989: Δολοφονία Π. Μπακογιάννη – Αφιέρωμα)”

Οι «Μαρτυρίες» του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση είναι σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, με καταθέσεις ανθρώπων που είχαν άμεσες εμπειρίες για τα συμβάντα, αλλά και εκτιμήσεις ιστορικών μελετητών με ξεχωριστό κύρος.
Βασικός στόχος είναι, με το λιτό δημοσιογραφικό ύφος, την αντικειμενική καταγραφή ντοκουμέντων, και την παράθεση ποικίλων απόψεων – εκτιμήσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να διαμορφώνει γνώμη και να καταλήγει σε συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα στοιχεία τα οποία του παρατίθενται και εκτιμώντας τα αναλόγως.

Πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μπακογιάννης πέφτει νεκρός από σφαίρες της 17 Νοέμβρη έξω από το γραφείο του. Ήταν μια δολοφονία η οποία στιγμάτισε την πολιτική ζωή του τόπου, τις ιδέες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» ήταν η φράση του, η οποία έμεινε ιστορική και φανερώνει τα κυρίαρχα στοιχεία του χαρακτήρα του: πίστη στην ιδέα της Δημοκρατίας, αγωνιστικότητα και βεβαιότητα ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λύνονται με καλή θέληση, διάλογο και συναίνεση. Ήταν υπέρμαχος των προσπαθειών για την εθνική συμφιλίωση και με δική του πρωτοβουλία ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το καλοκαίρι του 1989.
Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στο χωριό Βελωτά του δήμου Προυσού της Ευρυτανίας το 1935. Γιος παπά, ανατράφηκε με μεγάλες δυσκολίες και ανέχεια, αλλά ήταν άριστος μαθητής, διακρινόμενος για τη φιλομάθειά του. Τέλειωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Πάτρα, σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σε ηλικία 25 χρόνων, πήγε στη Γερμανία για να εργασθεί, ολοκληρώνοντας παράλληλα εκεί τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Από τις αρχές του ’60 ο Μπακογιάννης προσελήφθη στη Ραδιοφωνία της Βαυαρίας. Ξεκίνησε εκεί την παρουσίαση μιας ελληνόφωνης εκπομπής, η οποία έγινε γρήγορα δημοφιλέστατη. Την περίοδο της απριλιανής χούντας, η εκπομπή αυτή, η οποία μεταδιδόταν στην Ελλάδα μέσω Ντόιτσε Βέλε, έγινε πυρήνας αντίστασης, σωστής ενημέρωσης και κινητοποίησης των ελεύθερα σκεπτόμενων Ελλήνων. Το 1974, με τη Μεταπολίτευση, ο Παύλος Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε αναπληρωτής γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε με την Ντόρα Μητσοτάκη. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», έγινε αργότερα εκδότης – διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ», το 1985 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
και τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Στο ντοκυμανταίρ για τον Παύλο μιλάνε, η Ντόρα Μπακογιάννη, τα παιδιά του Αλεξία και Κώστας, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κακουλίδης, ο δήμαρχος Προυσού Αθανάσιος Φέγγος και ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης
Σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης
Φωτογραφία: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ: Μάριος Ζώγκας
Αφηγητής: Τέλης Ζώτος
Επιμέλεια: Παντελής Βιρβιδάκη